speerwerpen

Speerwerpen

Het onderdeel speerwerpen wekt vaak een passie op bij de atleten. Een passie klinkt vreemd, maar praat met een serieuze werper en het wordt meteen duidelijk dat dit een onderdeel is voor de liefhebbers, de fijnproevers.

Toch is een allround atletisch vermogen voor dit onderdeel van cruciaal belang. Dat maakt dat de speerwerptrainingen eigenlijk altijd erg leuk en veelzijdig zijn. Uit ervaring blijkt echter dat dit tevens een valkuil is; de meest geschikte atleten kiezen vaak in Nederland voor de meerkamp. Als speerwerpdiscipline concurreren we duidelijk met de meerkamp.

Veruit de belangrijkste component van het speerwerpen is natuurlijk de snelheid van de afworp. Om dit te verhogen is een grondig begrip van biomechanica essentieel. Ook is de biomechanica erg afhankelijk van de lichaamsbouw van de atleet, haar/zijn fysieke gesteldheid, timing, de juiste balans tussen spanning en ontspanning, flexibiliteit en zelfs de keuze van materiaal (speer & spikes).

Trainingen zijn altijd gericht op het verbeteren van de prestatie van de atleet, met een duidelijk stappenplan om de doelen te bereiken, vastgesteld door de atleet en de coach. Hoewel de beste plannen en uitvoering de meeste atleten zal helpen is het geen garantie. Veruit het grootste obstakel voor speerwerpers is het oplopen van een blessure. Speerwerpen is wellicht het meest blessuregevoelige onderdeel van de atletiek. Blessurepreventie speelt daarom een sleutelrol. Het is ook geen toeval dat Jurgen deel uitmaakt van ons team; hij is bij uitstek in staat risico’s in een vroeg stadium te identificeren en de juiste preventieve maatregelen te bepalen. Ook revalidatie van overbelastingen en blessures eist veel aandacht om de belastbaarheid van de atleet stapsgewijs weer op te bouwen. In samenwerking met ons sportmedische begeleidingsteam (o.a. Topfysiotherapie Delta) wordt dit goed gemonitord.

Zonder plezier in de sport zou een intensieve begeleiding nauwelijks tot geen resultaat leveren. Dit is een belangrijke pilaar in de training. Met een glimlach vliegt de speer gewoon verder!

Trainer: Daan Meyer

Daan MeyerTelefoon: 06 – 23 56 52 23.
daan@a-t-r.nl

Sinds de pupillen doe ik aan de atletieksport. Tijdens de pupillentijd en de juniorentijd, heb ik heb alle onderdelen, waaruit de tienkamp bestaat, beoefend. Sinds vier jaar heb ik mezelf gespecialiseerd in het onderdeel speerwerpen, omdat dit onderdeel ver boven mijn overige tienkampprestaties uit stak. Momenteel sta ik in de top-10 aller tijden met een afstand van 76,23 meter.

I van accept failure, but I can't accept not trying - Michael Jordan